uvpmobilecartipasti18apr24
  • Literatura Romana

George Cosbuc

George Cosbuc a trait intre anii 1866 si 1918. A fost poet, critic literar si traducator roman din Transilvania, membru titular al Academiei Romane din anul 1916, un autor clasic al literaturii romane, un om cu un gust literar desavirsit si un autor canonic, care nu poate lipsi din manualele scolare nici in ziua de azi. A dat o versiune completa a operei lui Dante, "Divina comedie", a tradus foarte mult din lirica straina si a adaptat prin localizare la sufletul si mediul taranesc "Eneida si Odiseea". De asemenea, Cosbuc a introdus specii ale poeziei orientale, cum ar fi gazelul, in poezia romana. Incepe sa scrie versuri si activeaza in Societatea de lectura Virtus Romana Rediviva a gimnaziului nasaudean, inca din clasa a V-a. In anul 1884 isi sustine examenul de bacalaureat, iar apoi se inscrie la Facultatea de Filosofie si Litere din Cluj. Debutul editorial are loc prin aparitia la Sibiu, in Biblioteca poporala a Tribunei, a cinci brosuri: "Blastam de mama", "Legenda poporala din jurul Nasaudului" si "Pe pamantul turcului" (in 1885), "Fata craiului din cetini", "Draga mamei" (in 1886) si "Fulger. Poveste in versuri" (1887). In 1896 iese de sub tipar volumul "Fire de tort". In februarie 1918, apare in revista "Scena" din Bucuresti ultima poezie a lui George Cosbuc, "Vulturul". Se stinge din viata la varsta de 51 de ani, in urma unor probleme de sanatate.
Citeste mai mult

Literatura Romana

1 - 1 din 1 de titluri

Pagini de Literatura romana: locul unde gasesti cele mai frumoase povesti de dragoste, romane de aventura, intrigi si trairi personale ale celor mai in voga scriitori romani.

Tineri, romantici, pasionali sau nonconformisti, multi autori romani scriu cu dezinvoltura, sunt dedicati si independenti.La aceasta subcategorie apar si cartile unor preoti cunoscuti atat in lumea bisericeasca, cat si in mediile intelectuale, povestitori innascuti, autori ai multor lecturi. Ii amintim si pe scriitorii clasici, care au incantat copilaria multora dintre noi si ne-au format gustul pentru literatura: Ioan Slavici, Ionel Teodoreanu, I.L.Caragiale, Costache Negruzzi, Marin Preda sau Liviu Rebreanu. E locul unde iti dam intalnire cu operele lui Mircea Eliade si George Calinescu, unde descoperi scrierile profunde ale lui Paler, Plesu, Paleologu, Cartarescu sau Puric, unde lucrarile poarta semnatura unor importanti prozatori, poeti, dramaturgi sau eseisti, dar unde gasesti totodata si seria romanelor politiste semnate de Rodica Ojog-Brasoveanu sau alte titluri ce ascund teorii conspirationiste moderne. Sunt lecturi care se citesc mai repede decat ai privi un film.

Te-ar mai putea interesa

Noi suntem despre carti, si la fel este si

Newsletter-ul nostru.

Aboneaza-te la vestile literare si primesti un cupon de -10% pentru viitoarea ta comanda!

*Reducerea aplicata prin cupon nu se cumuleaza, ci se aplica reducerea cea mai mare.

Ma abonez image one
Ma abonez image one