uvpmobilecartipasti18apr24
  • Carti

Otilia Cazimir

Numele ei adevarat era Alexandra Gavrilescu, dar va semna operele sale cu numele ales de cei doi ilustri nasi literari, Garabet Ibraileanu si Mihail Sadoveanu, dupa criterii sentimentale, numele primelor lor iubite. A debutat in prestigioasa revista din Iasi, "Viata Romaneasca" in 1912 cu poezia "Noaptea". Aici a cunoscut si pe G. Toparceanu, intemeindu-se o benefica prietenie literara. Intre ei s-a infiripat sentimntul discret, dar delicat si profund al iubirii pana la stingerea lor din viata. Otilia Cazimir e cunoscuta si ca autoare de poezii pentru copii. Poeziile ei gingase sunt invatate si recitate de copii, ca si acelea ale Elenei Farago. Otilia Cazimir este o figura proeminenta a literaturii romane din perioada interbelica. Opera ei, poezii, dar si proza, are atributele specifice unei feminitati delicate, e suava, plastica si colorata. Poeta este captivata de teme legate de viata sentimentala, iubirea stand pe primul loc, dar pretuieste si gingasiile miniaturale, dar fara exces, stiind sa rezolve in acelasi timp si teme majore ale poeziei dintotdeauna. Sensibilitatea feminina transpare si din felul cum si-a intitulat volumele. Titlul primului volum "Lumini si umbre" (1930) arata preferinte pentru clar obscur, ca si cel din al doilea volum "Fluturi de noapte"(1927), intunericul fiind strabatut de fulgerari spirituale. Ideile scanteiaza ca aripile fosforescentelor lepidoptere nocturne. Consecvent, volumul "Licurici – cronici fanteziste si umoristice"(1930) continua seria. Volumul "Cantece de comoara" (1930) se refera la luminozitatile nocturne ale aurului. A mai publicat volumele"Jucarii" (1939), "Baba iarna intra-n sat"(1954), "Poezii"(1959) Otilia Cazimir a scris si proza, schite, chiar si incercari dramatice "Din intuneric"(1928), "Gradina cu amintiri"(1929), "Targusorul dintre vii" (1939),"A murit Luchi"(1942) roman liric autobiografic si portretele prietenilor in "Prietenii mei scriitorita "(1960).
Citeste mai mult
Calauziti in toata activitatea de dragostea pentru carte, pentru cultura si educatie, reprezentantii editurii Carminis pun in slujba publicului cititor toata cunoasterea, experienta si devotamentul lor. Cu fiecare volum ce ajunge in mainile unui cititor editura contribuie la dezvoltarea cunostintelor sale, a bazei educationale a copiilor si tinerilor, punand astfel piatra de temelie la formarea unei generatii mai bine informate si devotate lecturii, cu o identitate proprie si bine conturata. Cartile oferite de editura se incadreaza in multe categorii literare: beletristica, literatura pentru copii si tineret, biografii si memorii, stiinte umaniste, lucrari pentru cresterea si ingrijirea celor mici, la care se adauga manuale si carti scolare (de la invatamantul prescolar pana la cel liceal), povesti, basme si povestiri, teste si ghiduri in principalele limbi straine. Pregatirea celor mici pentru primii ani de scoala sau evaluarea cunostintelor inainte de bacalaureat ori admiterea la facultate, sunt o prioritate pentru Carminis, care editeaza instrumente practice de invatare, bine structurate, utile elevilor si cadrelor didactice. Acestea cuprind modalitati de solutionare si abordare diferita a problemelor, precum si modele de rezolvare a mai multor tipuri de subiecte, publicate de ministerul Educatiei si Invatamantului din Romania. Editura, care s-a infiintat in anul 1994, este prezenta an de an la cele mai importante evenimente si targuri de carte, unde se gazduiesc lansari, intalniri cu autorii si sesiuni de autografe.
Citeste mai mult

Carti

1 - 1 din 1 de titluri

Libris, libraria dedicata pasiunii tale pentru lectura. We know books

Sunt peste 40.000 de carti, adica peste 40.000 de posibilitati de a te imbogati, peste 40.000 de sanse de a calatori si tot atatea solutii de a castiga timpul, de a-l opri si de a-l face folositor. Sunt peste 10000 de carti de beletristica, adica tot atatea povesti care sa tina de cald si care sa deschida mintea si visele, fie ca sunt citite de pe foaie, fie ca sunt format eBook sau sunt audiobook-uri. Nu degeaba Borges isi inchipuia paradisul ca o biblioteca. Acestor carti de fictiune se adauga literaturizate 1000 de biografii, jurnale, memorii, intalniri curajoase cu sine. Apoi tot in jocul imaginatiei vin in ordine cartile propriu-zise de voiaj, cu tot cu harti si ghiduri. Urmeaza cartile de si despre arta si artisti de tot felul, apoi cele motivationale, de dezvoltare personala, de spiritualitate si esoterism, adica, pana la urma, tot de arta, dar de arta de a trai. Peste acest etaj avem cartile din domeniile socio-umane, discipline pentru viata de zi cu zi, coboratoare din prima stiinta: filosofia. Apoi vin cartile despre religii, iar la final volumele de stricta specialitate: de afaceri si economie, management, limbi straine.

Te-ar mai putea interesa

Noi suntem despre carti, si la fel este si

Newsletter-ul nostru.

Aboneaza-te la vestile literare si primesti un cupon de -10% pentru viitoarea ta comanda!

*Reducerea aplicata prin cupon nu se cumuleaza, ci se aplica reducerea cea mai mare.

Ma abonez image one
Ma abonez image one