uvpmobileredmari29feb24
  • Carti

Fratii Grimm

Fratii Grimm, adica Jacob (1785-1863) si Wilhelm Grimm (1786-1859) s-au nascut in orasul Hanau din apropiere de Frankfurt, Germania, intr-o familie cu noua copii. Cei doi frati au fost folcloristi, lingvisti, filologi, doctori in drept, cunoscuti in toata lumea pentru colectia de basme publicata in doua volume, care contine, printre altele, Alba ca zapada, Croitorasul cel viteaz, Cenusareasa, Scufita rosie si Hansel si Gretel (primul volum a aparut in 1812, iar al doilea volum in 1814). Cu scopul de a intocmi un tratat academic asupra basmelor populare, fratii au stabilit o metodologie pentru culegerea si inregistrarea acestora, care a devenit baza studiilor folclorice. Prima lor culegere a fost revizuita si publicata de mai multe ori intre anii 1812 si 1857, crescand de la 86 de povesti pana la peste 200. Povestile scrise de cei doi frati au incantat copilaria multor generatii, fiind deseori ecranizate cu succes. Fratii Grimm si-au adus contributia la formarea limbii germane, in special prin Cartea cu cuvinte germane, un dictionar pe care l-au scris impreuna. Popularitatea povestilor culese de fratii Grimm a ramas intensa mult timp dupa disparitia lor fizica. Acestea pot fi citite in mai mult de 100 de traduceri.
Citeste mai mult
Fondata in 1995 la Chisinau, editura Cartier ramane una dintre cele mai semnificative institutii de acest gen din Republica Moldova. Avand in frunte poeti, scriitori si publicisti cu calitati profesionale care ii recomanda, editura a dezvoltat in cei peste 20 de ani de activitate o linie proprie de productie, incepand de la continut si grafica, pana la distributie si vanzari. Pe lista de titluri gasim beletristica, stiinte umaniste, carti penrtu copii, arta, arhitectura si design, precum si numele unor autori de referinta in spatiul cultural autohton: Tudor Arghezi, Grigore Vieru, Mihai Eminescu, Liviu Rebreanu, Nichita Stanescu. La acestia, editura adauga traducerile unor scriitori importanti din literatura universala: Oscar Wilde, Dante Aligheri, William Shakespeare etc. Potrivit reprezentantilor Cartier, tirajul mediu al unui exemplar tiparit de aceasta editura este de circa 5.500 de exemplare. In anul 2011, a fost initiat proiectul 'Biblioteca deschisa', sub directa coordonare a scriitorului Vasile Ernu, prin care s-a dorit o promovare autentica a autorilor contemporani din spatiul cultural est-european. Pentru a tine pasul cu evolutia tehnologiei, casa de productie a scos pe piata si carti in format electronic, avansand cu pasi repezi in acest domeniu. In 2012, la Targul de Carte din Bucuresti, in cadrul decernarii premiilor Gaudeamus, editura Cartier a fost distinsa cu Premiul de Excelenta.
Citeste mai mult

Carti

1 - 1 din 1 de titluri

Libris, libraria dedicata pasiunii tale pentru lectura. We know books

Sunt peste 40.000 de carti, adica peste 40.000 de posibilitati de a te imbogati, peste 40.000 de sanse de a calatori si tot atatea solutii de a castiga timpul, de a-l opri si de a-l face folositor. Sunt peste 10000 de carti de beletristica, adica tot atatea povesti care sa tina de cald si care sa deschida mintea si visele, fie ca sunt citite de pe foaie, fie ca sunt format eBook sau sunt audiobook-uri. Nu degeaba Borges isi inchipuia paradisul ca o biblioteca. Acestor carti de fictiune se adauga literaturizate 1000 de biografii, jurnale, memorii, intalniri curajoase cu sine. Apoi tot in jocul imaginatiei vin in ordine cartile propriu-zise de voiaj, cu tot cu harti si ghiduri. Urmeaza cartile de si despre arta si artisti de tot felul, apoi cele motivationale, de dezvoltare personala, de spiritualitate si esoterism, adica, pana la urma, tot de arta, dar de arta de a trai. Peste acest etaj avem cartile din domeniile socio-umane, discipline pentru viata de zi cu zi, coboratoare din prima stiinta: filosofia. Apoi vin cartile despre religii, iar la final volumele de stricta specialitate: de afaceri si economie, management, limbi straine.

Te-ar mai putea interesa

Noi suntem despre carti, si la fel este si

Newsletter-ul nostru.

Aboneaza-te la vestile literare si primesti un cupon de -10% pentru viitoarea ta comanda!

*Reducerea aplicata prin cupon nu se cumuleaza, ci se aplica reducerea cea mai mare.

Ma abonez image one
Ma abonez image one