Me Giulianna

Membru din 27/01/2015

Aprecieri

Aprecierii review

2

aprecieri

Review-uri

Review Coment

14

comentarii

Istoria literaturii romane contemporane 1990-2020 - Mihai Iovanel

Istoria literaturii romane contemporane 1990-2020 - Mihai Iovanel

Excepțională!

2021-04-19 03:00:02

0

eBook Nerabdarea inimii - Stefan Zweig

eBook Nerabdarea inimii - Stefan Zweig

Romanul se constituie în bună parte ca o confesiune a protagonistului, un militar de carieră – ofițerul Hofmiller, decorat în război cu ordinul Maria Theresia, cel mai rar ordin al armatei austriece – un tânăr a cărui poveste de viață impresionează peste măsură. Deși îmbrățișează cariera militară, nu o face din convingere, ci mai degrabă din cauza sărăciei, iar faptul că este format în spiritul disciplinei cazone declanșează un puternic conflict interior. Destinul îi este marcat de întâlnirea cu un partener ocazional de șah, pe care-l cunoaște într-o mică garnizoană de la granița maghiară unde fusese detașat, și care îl introduce pe tânărul militar în ambianța unei familii foarte bogate din zonă.M-a impresionat până la lacrimi volumul semnat de Stefan Zweig și am trăit cartea aceasta cu fiecare fibră a ființei mele și mărturisesc cu toată sinceritatea că n-am citit până acum nimic asemănător…
I-am văzut cu ochii minții pe protagoniști și am trăit alături de ei bucuria, disperarea, îndoiala și speranțele lor, fiorul dragostei… Cartea asta a smuls o bucățică din sufletul meu, atât de zguduitoare mi s-au părut mărturisirile protagonistului…

2020-08-08 09:54:15

0

Maine poate am sa raman - Lorenzo Marone

Maine poate am sa raman - Lorenzo Marone

O carte despre căutarea de sine, despre dezamăgiri și speranțe împlinite... O lume aparent alcătuită din învingători și perdanți, în care lucruri bănuite a fi iremediabil pierdute, ies la iveală într-un context absolut înduioșător.

2020-07-24 10:00:11

0

Ganduri catre sine insusi - Marcus Aurelius

Ganduri catre sine insusi - Marcus Aurelius

Puternic influențat de mobilismul lui Heraclit – genial sintetizat în formula Panta rhei – Marcus Aurelius Antoninus Augustus, cunoscut atât ca împărat al Romei, cât și ca filozof stoic, ultimul din șirul „celor cinci împărați buni”, consideră că omul are obligația morală de a fi bun, fiindcă ne-am născut pentru a ne ajuta unii pe alții, iar „a acționa unii împotriva altora este împotriva naturii”. Nemulțumirea ființei umane față de impresiile venite din afară, îngrijorarea față de nesiguranța existențială, teama de moarte, neliniștea manifestată față de tot ceea ce este exterior intelectului, toate aceste neajunsuri pot fi temperate dacă acesta reușește să ajungă la o stare de impasibilitate, singura dispoziție care poate fi în deplină consonanță cu natura. Așa cum Universul este un Întreg, compus din părți cu care se află în raport de dependență reciprocă, tot așa, și omul trebuie să-și canalizeze energia către partea conducătoare a sufletului, acel daimon interior ce trebuie păstrat la adăpost de orice dezordine și insatisfacție.

2020-07-24 10:00:10

1

Uite-asa o pierzi ed.2 - Junot Diaz

Uite-asa o pierzi ed.2 - Junot Diaz

Personajul migrator, Yunior, care apare și în celălalt roman al lui Diaz, „Sufocare” (Black Button Books, 2018), e un dominican afemeiat, „prădător de elită”, care joacă tot timpul la două sau chiar mai multe capete în relațiile cu reprezentantele sexului frumos, după care îi umblă ochii ca o pendulă. Amintindu-și de relația cu una dintre „victime”, Alma, mărturisește că : „e mai dezlănțuită în pat decât oricare fată pe care ai avut-o […] și poate că în timpul uceniciei ca bărbat ai omis să-ți iei notițe pe tema asta…”

2020-07-01 06:17:45

0

Invatare. Memorii - Tara Westover

Invatare. Memorii - Tara Westover

Greu de crezut că o carte cu un astfel de titlu implică o violență și o brutalitate inimaginabile. Indubitabil, îți trebuie nervi tari să poți asculta confesiunea până la capăt. Tara Westover ne prezintă un univers familial desprins parcă din cele mai îngrozitoare lumi posibile – un loc în care știința de carte nu-și are locul, iar cei care-și doresc să urmeze o școală sunt renegați, înjosiți și intimidați în cele mai execrabile moduri posibile.
Protagonista întâmplărilor, născută într-o familie mormonă, simte pe măsura înaintării în vârstă că atmosfera din mediul familial devine tot mai sufocantă, iar autoritatea paternă înseamnă acceptare obligatorie și necondiționată a unor idei eronate și defavorabile.

2020-07-01 06:17:45

0

Ce avem si ce uitam - Maria Duenas

Ce avem si ce uitam - Maria Duenas

Prinși în tumultul vieții, uităm să ne mai bucurăm de prezența celuilalt, la fel cum uităm și de noi înșine, de dorințele noastre, de ceea ce ne face cu adevărat fericiți. Este și cazul protagonistei romanului, Blanca Perea, profesor universitar, copleșită de un eveniment intempestiv care-i zdruncină întreaga existență: soțul ei părăsește domiciliul conjugal pentru a-și reface viața alături de o altă femeie.
Situațiile disperate cer rezolvări pe măsură, iar deciziile luate la cald devin pentru Blanca soluții de la care, ulterior, e greu să mai abdice.

2020-07-01 06:17:45

0

Istoria albinelor - Maja Lunde

Istoria albinelor - Maja Lunde

Construcția romanului scris de Maja Lunde se sprijină pe trei piloni: trei voci narative aparținând unor personaje care, direct sau indirect, sunt legate de schimbările succesive care afectează po****ția de albine la nivel global. Vocile lor alternează pe tot parcursul romanului și abia în final se cristalizează legăturile labirintice între acestea, iar ca pondere în cadrul scriiturii, vocii feminine îi revine rolul predominant.

2020-07-01 06:17:45

0

Lupta mea - Cartea a sasea: Sfarsit - Karl Ove Knausgard

Lupta mea - Cartea a sasea: Sfarsit - Karl Ove Knausgard

Ultimul volum din „Lupta mea”, Cartea a şasea: Sfârşit, reprezintă momentul de maximă intensitate al seriei, în care Knausgård îşi analizează viaţa până în cele mai mici detalii, înţelegând în cele din urmă că, aidoma tatălui său, socoteşte că viaţa interioară e echivalentă cu libertatea, dar acest fenomen are şi implicaţii negative pentru că îndepărtează de fapt individul de viaţă.
Dorința frenetică de a scrie, considerând că romanul este „una dintre formele prin care poți fi relevant”, contravine de cele mai multe ori tabieturilor familiei, motiv pentru care relația dintre soți devine pe zi ce trece tot mai tensionată, iar vulnerabilitatea în relația cu Linda și teama de a nu supăra pe nimeni (probabil o reminiscență a copilăriei în care s-a simțit mereu un outsider, un neînțeles) îi provoacă lui Karl Ove o stare de adâncă neliniște și tulburare. Evident că, asemeni unei oale sub presiune, starea aceasta de anxietate explozivă – cum o numește scriitorul – se acutizează și devine pe zi ce trece tot mai dificil de gestionat.Introspecția se menține pe tot parcursul volumului, iar Knausgård constată cu amărăciune că fiecare dintre noi poartă un hău interior, pe care îl gestionează mai mult sau mai puțin avantajos pentru propria persoană, iar relația cu puținii oameni cu care ne intersectăm pe parcursul acestei vieți, năucitor de scurte, devine plină de miez abia atunci când ne aflăm la vârsta maturității.
Dragostea față de copiii săi răzbate din fiecare pagină a romanului și cea mai mare temere a sa, dată fiind copilăria traumatizantă pe care a avut-o, e ca aceștia să nu privească în urma lor cu regret, gândindu-se mereu de ce viața a fost așa cum a fost și nu altfel: „Of, copiii mei, dragii mei copii, să nu ajungeți niciodată să vă gândiți la asta. Sper să înțelegeți mereu că vă sunteți suficienți vouă înșivă!” Surprinde foarte plăcut relația degajată pe care o are Karl Ove cu copiii săi, deși la o privire mai atentă nu poți să nu observi că, în ciuda atașamentului și devotamentului său față de copii, acesta e un solitar aidoma tatălui său și nu de puține ori simte că se află în locul în care nu ar dori să se afle. Refugiul său însă e scrisul și prin aceasta se deosebește esențial de tatăl său, al cărui refugiu devenise în final alcoolul, actul scrisului îmbiindu-l neîncetat cu potențialul său de a tămădui sau, cel puțin, de a cicatriza suferințele morale.

2020-07-01 06:17:45

1

Manolito Ochelaristu' - Elvira Lindo

Manolito Ochelaristu' - Elvira Lindo

Manolito ochelaristu’ (Manolito Gafotas în original) e protagonistul romanului creat de scriitoarea de origine spaniolă Elvira Lindo, volum care face parte din literatura clasică pentru copii din Spania, devenit sursă de inspirație pentru seriale TV.
Mucalit fără pereche, Manolito ochelaristu’, Manolito Garcia Moreno pe numele său întreg, face parte dintr-o familie modestă care trăiește într-un cartier istoric al Madridului – Carabanchel – unde eroul nostru e o adevărată vedetă printre copiii de vârsta lui. Se vede treaba că numai cei care au șansa de a primi o poreclă se bucură de notoritate, acesta fiind și cazul lui Manolito, care poartă ochelari încă de la frageda vârstă de cinci ani.
Fiind indubitabil un model de urmat, pentru toți copiii care suferă de pe urma fenomenului numit bullying, protagonistul nostru nu e deloc deranjat de porecla primită, ci dimpotrivă, consideră că doar cei importanți pot beneficia de așa ceva și, prin urmare, supranumele său devine un avantaj evident în comparație cu ceilalți.Pentru că vot de blam primesc aproape toți apropiații lui Manolito – de la prietenul său cel mai bun, Urechilă Lopez, până la mama sa, expertă în scatoalce, se cuvine ca singurul care face excepție de la aprecierile usturătoare ale lui Manolito să primească un cadou deosebit cu prilejul împlinirii a 80 de ani. Rămâne să descoperiți minunata lume a lui Manolito pe care n-ai cum să nu-l iubești, un puști de la care avem multe de învățat atât noi, copiii mai mari, cât și copiii mai mici.

2020-07-01 06:17:45

0

Despre toate, pe scurt. De la Big Bang la ADN - Bill Bryson

Despre toate, pe scurt. De la Big Bang la ADN - Bill Bryson

Lectura cărții lui Bill Bryson, Despre toate, pe scurt. De la Big Bang la ADN, poate constitui un bun prilej, printre altele, de a reflecta la două aspecte contradictorii ale ființei umane: micimea și grandoarea ei, cu toate că, desigur, nu aceasta a fost intenția autorului. Tocmai înverșunarea de care e capabilă ființa umană a fost cea care a dat naștere celor mai memorabile descoperiri, permițând astfel viața la standardele pe care le cunoaștem în prezent.
Bryson oferă o perspectivă nouă asupra Universului, Pământului,vieții în general, prezentând cu verva-i binecunoscută diverse teorii cu privire la nașterea Universului, la crearea Pământului, la dispariția dinozaurilor, subliniind, nu de puține ori, că viața e cu adevărat variată și că cea mai mare parte a acestei varietăți se regăsește la o scară minusculă. Lumea le aparține celor mici, iar așa stau lucrurile de foarte multă vreme.

2020-07-01 06:17:45

0

Bafta, Devla si Haramul - Mirel Banica

Bafta, Devla si Haramul - Mirel Banica

Cu toate că volumul propus e departe de a fi o scriitură exhaustivă pe marginea acestui subiect, ne prezintă aspecte ale lumii rome pe care eu, cel puțin, nu le-am cunoscut până la acest moment. E foarte interesantă discrepanța care există la nivel de mentalitate a societății românești între aparență și esență în ceea ce îi privește pe romi.
Există în rândul populației rome o adevărată cultura a secretului – „*****ii ne arată doar ceea ce vor să ne arate”, fiindcă ei, „deși trăiesc cu noi, printre noi, reușesc să-și păstreze o aură de mister amestecată cu teamă, o aură de stranietate perpetuă”, dându-ne iluzia că-i putem cunoaște, când, de fapt, în relațiile cu ceilalți ei sunt de-a dreptul autarhici, iar reticența și lipsa de încredere în străini e perfect justificată atât de istoricul lor, ca po****ție nomadă, dar și din perspectiva personală a individului care se simte exclus, neînțeles, neapreciat sau chiar disprețuit de po****ția majoritară, de unde și proverbul care există în limba romani și care pe mine m-a cutremurat literalmente: „Să mă îngropați în picioare. Destul am stat în genunchi toată viața…”

2020-07-01 06:17:45

0

Trei femei - Lisa Taddeo

Trei femei - Lisa Taddeo

Am fost foarte dezamagita de cartea aceasta. I s-a facut atata reclama...nemeritata din punctul meu de vedere. Insa fiecare carte are cititorul ei :)

2019-12-19 07:00:06

0

Pe frontul de vest nimic nou - Erich Maria Remarque

Pe frontul de vest nimic nou - Erich Maria Remarque

O carte minunată, o carte de suflet :)

2019-04-26 02:23:48

0

Noi suntem despre carti, si la fel este si

Newsletter-ul nostru.

Aboneaza-te la vestile literare si primesti un cupon de -10% pentru viitoare ta comanda!

*Reducerea aplicata prin cupon nu se cumuleaza, ci se aplica reducerea cea mai mare.

Ma abonez image one
Ma abonez image one